Normal_10599

DEN HAAG -  Het Rathenau Instituut, een onafhankelijke organisatie in Den Haag die zich inzet voor zorg, onderwijs en cultuur, lanceert vandaag de nieuwe onderzoekswebsite www.patientenwetenbeter.nl. De site publiceert de resultaten van een nieuw grootschalig onderzoek naar positieve en negatieve ervaringen van patiënten in de ziekenhuiszorg. Belangstellenden kunnen anoniem hun verhaal achter laten op de website. 

"Ervaringen van patiënten worden in de zorg véél te weinig gebruikt als bron van verandering", aldus Rob Oudkerk, ambassadeur van het Rathenau Instituut. Het Instituut streeft ernaar zo veel mogelijk verhalen - positief en negatief - op de website te verzamelen. Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Twente, analyseert, vergelijkt en verwerkt de ervaringen zodanig dat er een duidelijk beeld ontstaat over de verkregen zorg en verbeterpunten.

De zorg voor patiënten in ziekenhuizen wordt steeds complexer. De zorgconsument is steeds vaker genoodzaakt om zich anders te informeren en zelf keuzes te maken. Het Rathenau Instituut wil vanuit haar expertise op dit gebied inzicht geven hoe in de organisatie van ziekenhuiszorg de patiënt centraler kan worden gesteld.

© Nationale Zorggids / Henk Zuidema