Normal_12179

GRONINGEN (Novum) - Onderzoek onder patiënten van een revalidatiecentrum in Haren en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben geen nieuwe besmettingen met de klebsiellabacterie opgeleverd.

Vorige week vrijdag werd bij een routinecontrole ontdekt dat vijf patiënten van het revalidatiecentrum Beatrixoord van het UMCG zijn besmet met de klebsiellabacterie. Het betreft overigens een ongevaarlijke variant.

Patiënten op de afdelingen van het centrum en het UMCG waar zich besmette patiënten bevonden, zijn onderworpen aan tests. Omdat kweken geen honderd procent zekerheid geven, worden bij de patiënten gedurende hun opname twee keer per week monsters afgenomen voor kweekjes.

Voormalige patiënten die mogelijk besmet zijn, krijgen twee keer een kweekset toegestuurd. Als beide tests negatief blijken, worden ze schoon verklaard. Het UMCG hoopt de meeste uitslagen binnen een maand binnen te hebben.

Inmiddels liggen op de betreffende afdelingen van Beatrixoord nog drie patiënten die de bacterie onder de leden hebben en in het ziekenhuis twee. Daarnaast is een besmette patiënt van Beatrixoord op een andere afdeling van het UMCG ondergebracht. De besmette patiënten worden geïsoleerd verpleegd. Ook patiënten die als 'mogelijk besmet' zijn aangemerkt worden niet in contact gebracht met nieuwe patiënten.

Klebsiella is een darmbacterie die doorgaans ongevaarlijk is, maar die bij mensen met verminderde weerstand infecties kan veroorzaken. Vorig jaar overleden drie patiënten in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, nadat ze waren besmet met een resistente vorm van de bacterie.