Normal_12617

AMSTERDAM - In het Vrije Universiteit medisch centrum (VUmc) in Amsterdam staat de eerste PET-MRI-scanner van Nederland. De scanner biedt nieuwe, ongekende mogelijkheden voor de behandeling van patiënten en wetenschappelijk onderzoek.

Met deze scanner kan het ziekenhuis nu veel sneller dan voorheen de effectiviteit van een behandeling met medicijnen beoordelen. Het VUmc zal de scanner bovendien gebruiken voor een efficiënte en kosteneffectieve ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

De PET-MRI scanner van Philips combineert twee bestaande beeldvormingstechnieken: PET en MRI. Met PET is het mogelijk om met behulp van contrastmiddelen, zogeheten tracers, bijvoorbeeld een tumor in beeld te brengen. De tracer hoopt zich in de tumor op, wat te zien is als een vlekje op de scan. MRI levert in aanvulling hierop beelden van organen en bloedvaten.

Beide beelden vloeien samen tot één beeld, en dat is bijzonder, omdat daarmee de ziekte beter te lokaliseren is en de aard van de tumor of de aandoening beoordeeld kan worden.

Komende dinsdag kan de pers alvast een kijkje komen nemen. De Nationale Zorggids berichtte gisteren overigens per abuis dat het om een openbare bezichtiging ging. Dat is echter niet het geval.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz