Normal_11380

UTRECHT - Uit de voorlopige resultaten van de Nightingale Studie blijkt dat verpleegkundigen tegenwoordig minder vaak 's nachst werken dan in de jaren zeventig. Ook is het aantal aangesloten nachten dat verpleegkundig personeel nachtdiensten verricht gedaald van zeven naar gemiddeld vier.

De Nightingale Studie wordt uitgevoerd door het Nederlands Kanker Instituut en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in samenwerking met het Institute of Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht. De studie werd in 2010 in Nederland opgezet om te onderzoeken wat mogelijke verbanden zijn tussen blootstellingen in de werk- en/of leefomgeving en de gezondheid van verpleegkundigen. Bijna 60.000 verpleegkundigen en oud-verpleegkundigen verlenen hun medewerking aan het onderzoek.

Volgens Anouk Pijpe, projectcoördinator van de Nightingale Studie, wordt de daling mogelijk veroorzaakt doordat verpleegkundige meer in deeltijd zijn gaan werken in plaats van fulltime. Ook zou veranderde wetgeving de daling kunnen verklaren, want vroeger was het gebruikelijk dat verpleegkundig personeel zeven nachtdiensten afwisselde met zeven dagdiensten.

Of er een correlatie bestaat tussen nachtwerk en het risico op borstkanker kunnen de onderzoekers nog niet zeggen. De definitieve onderzoeksresultaten worden pas over enkele jaren verwacht. Deze voorlopige resultaten werden gepubliceerd in een speciale nieuwsbrief.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink