Normal_12035

AMSTERDAM (Novum) - Na maanden van acties en stakingen bij het Amsterdamse verpleeghuis Sint Jacob is woensdagavond een akkoord bereikt over het tegengaan van de hoge werkdruk. Verdere stakingen zijn hierdoor van de baan, zegt onderhandelaar van Abvakabo FNV Lilian Marijnissen donderdag.

De bond en zorgorganisatie Osira Amstelring, één van de grootste zorginstellingen van Nederland, hebben afgesproken dat de achturige werkdag behouden blijft. De medewerkers werden zes of zeven uur ingeroosterd, maar moesten evenveel werk doen als ze normaal in acht uur doen.

Ook komen er binnen een halfjaar honderd handen aan het bed bij en gaan tijdelijke contracten bij verlenging over in een vast contract. Het aantal flexwerkers wordt teruggedrongen, zegt Marijnissen. "Dit gaat allemaal tegen de negatieve tendens in de zorg in en daar zijn wij heel blij mee."

Medewerkers van de organisatie voeren al vanaf begin dit jaar actie tegen de hoge werkdruk. Zo werd een verpleeghuis bezet. Vorige week kwam het tot een staking van een dag en deze week werd twee dagen gestaakt in verpleeghuis Sint Jacob.

Het is volgens Marijnissen twintig jaar geleden dat het tot een staking in een verpleeghuis kwam. "Dat geeft aan dat er iets flink mis moet zijn. De werknemers deden dit alleen omdat ze vreesden dat ze anders niet genoeg tijd hebben voor de patiënten, waardoor hun veiligheid in gevaar komt."

Ondanks de volgens de bond positieve uitkomst van deze staking is het dus geen middel dat gemakkelijk nog eens wordt ingezet. De bond had de afspraken die nu met Osira Amstelring zijn gemaakt eigenlijk voor iedereen willen maken in de cao voor 55 duizend zorgmedewerkers die werkgeversorganisatie Actiz heeft afgesloten met drie andere bonden. Tegen die cao voert Abvakabo FNV momenteel landelijk actie.

In de cao is volgens de bond te weinig afgesproken over het tegengaan van de werkdruk. Abvakabo FNV heeft een op de tien zorgwerknemers in het ledenbestand, de andere bonden samen minder dan vier procent.

In een referendum wees een groot deel van de twintigduizend verpleegzorgmedewerkers de nieuwe cao-afspraken af.