Normal_12645

AMSTERDAM - In de gezondheidszorg komen relatief veel werkgebonden psychische aandoeningen voor, die vooral veroorzaakt worden door een hoge werkdruk, stress en ongewenst gedrag van collega's en cliënten.

Dat blijkt uit het rapport ‘Beroepsziekten in Cijfers 2012' van het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, een afdeling van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Uit de cijfers komt verder naar voren dat beroepsziekten weliswaar steeds beter erkend en gemeld worden, maar dat deze aandacht echter niet leidt tot een afname van de risico's op de werkvloer. In 2011 was er sprake van een lichte stijging tot ongeveer 300 meldingen per 100.000 werkenden. In 2010 was dat nog 260. Psychische klachten en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat werden in 2011 heet vaakst gerapporteerd.

Het aantal werkgebonden aandoeningen van spieren en gewrichten, evenals de daarvoor verantwoordelijke risicofactoren in het werk (zwaar tillen, bukken, vaak herhaalde beweging, moeilijke werkhoudingen) zijn de afgelopen jaren niet afgenomen. Dat geldt voor de meer traditionele sectoren als de bouw, vervoer en opslag en industrie. Volgens het rapport zijn beroepsziekten namelijk tot op heden nog onvoldoende ‘vertaald' in preventieve maatregelen door het bedrijf of de organisatie ter voorkoming van deze aandoeningen.

Andere voorbeelden van relatief veel gerapporteerde problemen zijn lawaai op de werkplek, werkgerelateerde astma en bovenste luchtwegaandoeningen. Werkgebonden psychische aandoeningen komen overigens, naast de gezondheidszorg, ook veel voor in de sectoren maatschappelijke dienstverlening, het onderwijs, het openbaar bestuur en defensie, de financiële sector en de bouw.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz