Amanda Bulthuis
Vanaf eind oktober maken de verschillende zorgverzekeraars de premie voor het nieuwe jaar bekend. Verzekeraar DSW maakte in de laatste week van september als eerste bekend dat haar zorgpremie voor de basisverzekering in 2014 omlaag gaat met 7,50 euro per maand. De verwachting is dat veel zorgverzekeraars deze trend voor de basisverzekering  zullen volgen. In dit artikel leest u waarom de zorgpremie omlaag kan.

Door Amanda Bulthuis

Opbouw zorgpremie 
De zorgpremie die zorgverzekeraars hanteren voor hun basisverzekering is opgebouwd uit verschillende elementen, te weten:

  • Nominale premie (door de overheid vastgesteld) 
  • Risico-opslag
  • Bedrijfskosten
  • Opbouw reserves 
  • Opslag voor oninbare premies 
  • Opslag voor collectiviteitskortingen 
Door hieronder de elementen toe te lichten die van belang zijn voor de ontwikkeling van de zorgpremie van de basisverzekering voor 2014, zal duidelijk worden waarom deze omlaag kan.
 
Nominale premie 
Zorgverzekeraars staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Deze verplicht de verzekeraars om voldoende financiële reserves op te bouwen. Om deze reserves te kunnen opbouwen, verwerken verzekeraars een deel ervan in de premie. 
Ook in dit deel van de kosten schuilt een verklaring voor waarom de zorgpremie in 2014 omlaag kan. Eerder dit jaar werd al bekend dat veel zorgverzekeraars veel hogere reserves hebben dan strikt noodzakelijk.  Daarnaast hebben de zorgverzekeraars in 2012 veel winst gemaakt die ze hebben gebruikt om de reserves te vergroten. Minister Edith Schippers van (VWS) zei naar aanleiding hiervan dat zij vindt dat verzekeraars het komende jaar hun premies moeten verlagen als zij al voldoende reserves hebben. Verzekeraar DSW heeft al aangegeven dit jaar niets in te houden voor de opbouw van reserves.
 
Zorgpremie omlaag in 2014
Als we goed kijken naar bovenstaande elementen wordt al snel duidelijk waarom de zorgpremie in 2014 omlaag kan. De nominale premie (die het grootste deel uitmaakt van de premie) is gedaald. Daarnaast hoeft een groot aantal verzekeraars minder geld in te houden voor de opbouw van reserves. Sterker nog, sommige verzekeraars hoeven helemaal geen reserves op te bouwen in 2014, omdat de reserves die ze hebben al meer dan voldoende zijn. Dit zijn in het kort de belangrijkste redenen waarom de zorgpremie in 2014 omlaag kan. 
Omdat veel zorgpremies in 2014 waarschijnlijk omlaag gaan, loont het  uw huidige zorgverzekering tegen het licht te houden. Uw huidige zorgverzekering vergelijken met die van andere verzekeraars kan hierbij voordeel opleveren. Zeker voor de basisverzekering, waarbij de dekking gelijk is, kunt u gemakkelijk overstappen naar een goedkopere zorgverzekering zonder dat dit gevolgen heeft voor de dekking. Voor wie aanvullende zorgwensen heeft, is het belangrijk te controleren of de aanbieder van de goedkoopste basisverzekering ook voldoende vergoedingen biedt voor de aanvullende zorg die van belang is.