Normal_image-2017-03-08

Deze week verscheen in de Gelderlander het bericht over een groep ouderen die een collegezaal van het Radboud Universiteit bestormden. Hun boodschap: “Weg met vooroordelen, meer focus op de wens van ouderen en welzijn voorop.” Een duidelijk boodschap, waarbij de eigen regie centraal staat. Het ‘langer thuis blijven wonen’ is momenteel een terugkerend thema in de media. Het zoeken naar oplossingen gaat echter pas echt spelen als je er persoonlijk mee te maken krijgt.

Stel, je hebt een goedlopend bouwbedrijf gespecialiseerd in dakkapellen en een familielid komt langs met de vraag: “Ik heb de diagnose Parkinson gekregen en wil graag thuis blijven wonen. Kun jij mijn woning aanpassen?” Het overkwam Richard Tabbers een paar jaar geleden.  Deze ene vraag veranderde het leven en het bedrijf van #nieuwedenkerindezorg Richard.

Door #Nieuwedenkersindezorg

De vraag van Richards oom
"Richard, kun jij een zorgaanbouw maken?" vraagt zijn oom Jan op een avond na de koffie. Het gezicht van Richard wordt een groot vraagteken. Zijn bedrijf HG Bouwtechniek BV in Sprang-Capelle maakt in de werkplaats wel dakkapellen op maat. Daarnaast wordt er een prefab aan- of uitbouw naar wens van de klant gebouwd.
 
Wat is een zorgaanbouw?
Dat weet Richards oom precies te vertellen. Een zorgaanbouw is een slaapkamer met badkamer op de begane grond, op maat gemaakt en aangepast aan je wensen. "Wanneer je zelf de beperkingen voelt die de ziekte van Parkinson met zich mee brengt, ga je zelf op zoek naar informatie," aldus oom Jan. Daarom bedenkt hij zelf oplossingen voor zijn situatie. Oom Jan wil namelijk net als iedere Nederlander graag in zijn eigen huis blijven wonen. Hij wil zijn familie zo min mogelijk belasten en zo lang mogelijk zelf de regie behouden. Daarom wil hij zijn huis tijdig aangepast hebben.
 
Verandering in bedrijf
Met de vraag van zijn oom Jan is Richard terug naar zijn bedrijf in Sprang-Capelle gegaan. "Kunnen we dit?" Want waar een vraag ligt, zoekt een ondernemer een passende oplossing. Binnen het bedrijf worden de taken verdeeld: Collega Joke gaat zich inlezen in wettelijke regels als afmetingen van de draaicirkel voor een rolstoeltoegankelijke doucheruimte en toilet. Leveranciers worden gezocht om het interieur van een zorgaanbouw af te werken. Want de wand- en vloerafwerking moeten aan diverse voorwaarden voldoen: comfortabel, veilig, betaalbaar en gemakkelijk schoon te houden. Gelukkig heeft collega Arjen een achtergrond in vloeren, dus die expertise is ook binnen.
 
Maatwerk
Iedereen met een zelfde vraag als oom Jan hoeft niet meer zo lang op antwoord te wachten. Want met deze ervaring in de familie besluit Richard dat zijn bedrijf zich in gaat zetten om langer thuis wonen mogelijk te maken. Hij gaat zich verder te specialiseren in op maat gemaakte zorgaanbouw en mantelzorgwoningen. Bovendien werkt de overheid mee (!) door regels voor vergunningen sinds 1 november 2014 te versoepelen. Bij een zorgvraag is zelfstandig blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving een optie die je zeker kunt overwegen.
 
Joke Vervoorn, Adviseur zorgaanbouw, mantelzorgwoning
Anni Tüski, Mantelzorg voor Beginners
 
© Nationale Zorggids