CG raad

UTRECHT - De Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) is niet erg blij met de quotumregeling, die ervoor zou moeten zorgen dat meer bedrijven gehandicapten in dienst nemen. Het is volgens de raad echter wel noodzakelijk dat er iets gebeurt om de achterstand die er op dat gebied bestaat, in te halen, en de regeling is daarom 'tijdelijk noodzakelijk'. Dat meldt ZorgKrant.nl.

De regeling zal het voor bedrijven met 25 of meer werknemers verplicht maken om minimaal 5 procent gehandicapten in dienst te nemen. Momenteel heeft slechts 37 procent van de arbeidsgehandicapten een baan, tegenover 67 procent van de beroepsbevolking. Daarbij komt dat van de groep arbeidsgehandicapten een groot deel een flinke afstand tot de arbeidsmarkt heeft volgens de CG-raad.

Door het quotum zullen veel gehandicapten een kans krijgen die ze anders misschien niet zouden krijgen. Daarbij is het wel noodzakelijk dat zowel de gehandicapten als de werkgevers goed ondersteund en begeleid worden, bijvoorbeeld door speciale voorzieningen te treffen op de werkvloer.

De CG-raad wil wel dat de regeling er alleen zal zijn voor mensen met een objectief vastgestelde arbeidshandicap. Nu zijn in de regeling namelijk ook mensen uit de bijstand opgenomen, om de groep zo breed mogelijk te krijgen.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem