Fiscale quotumregeling, arbeidsgehandicapten, stimuleren aan te nemen

DEN HAAG (Novum) - Het invoeren van een boetesysteem is niet het juiste instrument om werkgevers enthousiast te maken om voldoende arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Dat schrijft de Rotterdamse wethouder Marco Florijn (PvdA) in een brief aan staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA). Hij pleit voor een fiscale regeling.

De wethouder vindt het belangrijk dat 'werkgevers voldoende kansen en mogelijkheden krijgen om aan het quotum te voldoen zonder dat men meteen in een rigide systeem van boetes terechtkomt'.

Florijn vindt een 'quotumbelasting' een beter idee. Bedrijven kunnen voorkomen dat ze worden aangeslagen door te voldoen aan de quotumregeling. Tegelijkertijd moeten zij worden gestimuleerd om meer arbeidsgehandicapten in dienst te nemen dan is voorgeschreven. Bedrijven die het goed doen, zouden ook beloond kunnen worden. Bedrijven die slecht presteren krijgen een naheffing.

De regeringspartijen VVD en PvdA willen dat bedrijven met meer dan 25 werknemers minstens vijf procent arbeidsgehandicapten in dienst nemen. Wanneer een bedrijf niet aan die opgave voldoet, volgt een boete van vijfduizend euro per arbeidsgehandicapte, zo staat in het regeerakkoord.

De gemeente Rotterdam heeft begin deze maand een conferentie gehouden met werkgevers uit de regio over mogelijke alternatieven voor de quotumregeling, schrijft Florijn. De resultaten daarvan heeft hij eveneens naar de staatssecretaris gestuurd. Een van de aanbevelingen is om grote werkgeversrisico's rond ziekte en uitval zo veel mogelijk weg te nemen via een no-riskpolis.