Stichting Ardu!n

Professor Jos van Loon wint de AAIDD 2013 International Award in Pittsburg, Amerika. De Amerikaanse AAIDD reikt elk jaar tien prijzen uit aan specialisten op het gebied van verstandelijke beperking en ontwikkelingsstoornissen, als erkenning van hun uitzonderlijke prestaties. Één van deze prijzen - de International Award - is voor een Nederlandse professional. 

Jos van Loon ontving deze prijs vanwege zijn opmerkelijke bijdrage aan het internationaal onderzoek naar de ondersteuning van mensen met een beperking. Van Loon is manager inhoudelijke ondersteuning bij Stichting Arduin en wordt in binnen- en buitenland gezien als expert op dit gebied, vanuit de visie van Kwaliteit van Bestaan. Hij was door de AAIDD al uitgenodigd voor de presentatie van zijn recente onderzoek naar het toegankelijk maken van de Personal Outcomes Scale. Arduin werkt al jarenlang met evidence based ondersteuning en is trots op deze erkenning van haar onderzoeker en manager. Van Loon was overigens enkele weken eerder in Nederland al uitgenodigd door de kamerleden voor het rondetafelgesprek van de vaste Tweede Kamercommissie voor VWS over de hervorming van langdurige zorg. 

De organisatie achter de AAIDD awards is de American Association on Intellectual and Developmental Disabilities. De AAIDD bevordert progressief beleid, gedegen onderzoek, effectieve praktijken en de universele mensenrechten voor mensen met een verstandelijke beperking in Amerika. Deze vereniging staat wereldwijd bekend als autoriteit op dit gebied.
 
Naast Van Loon was er nog een Europese prijswinnaar: Professor Geert van Hove uit Gent mocht de speciale Dybwad Humanitarian Award in ontvangst nemen. Dybwad (1909-2001) was een Amerikaanse professor en pleitbezorger voor de rechten van mensen met een beperking. Hij is vooral bekend door zijn herdefiniëring van een handicap als een kwestie van burgerrechten, in plaats van een medische kwestie. De heer Van Hove is geen onbekende in Zeeland: hij was vroeger lid van de raad van toezicht van Arduin.
 
Stichting Arduin heeft de rechten van de mensen met een beperking ook hoog op de agenda staan. Arduin is daarom ook erg blij met de door de Nederlandse overheid voorgenomen ratificatie van het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Uitgaan van inclusie biedt voor alle mensen met een beperking namelijk een hogere Kwaliteit van Bestaan. Deze visie wordt al jaren uitgedragen door Arduin en is recent weer bevestigd tijdens expertmeeting die 24 april jl. werd georganiseerd door Gemeente Middelburg samen met E-QUAL, een samenwerking van de Universiteit Gent, Hogeschool Gent en Stichting Arduin.
 
© Nationale Zorggids