Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Doven met een juridisch probleem kunnen sinds kort voor advies terecht bij een speciaal rechtshulploket. Het loket is een initiatief van Dovenschap. Dit meldt Leefwijzer.

Het Dovenschap wil het komende half jaar onderzoeken of de rechtshulp aan doven kan worden verbeterd. Wanneer blijkt dat er behoefte bestaat aan een rechtshulploket wil het Dovenschap bekijken hoe deze voorziening gehandhaafd kan worden.
 
Dovenschap signaleert dat door onbegrip over doofheid dove mensen soms ongewild verzeild raken in juridische conflicten. Het niet vergoeden van tolkinzet is bijvoorbeeld een veel voorkomend probleem. Doven zoeken vaak contact met Dovenschap met vragen over dergelijke juridische problemen. Met het rechtshulploket wil Dovenschap bereiken dat er effectiever wordt gewerkt aan de juridische problemen van doven.
 
De weg naar een advocaat is meestal lastig omdat advocaten niet vaak te maken hebben met de problemen van de relatief kleine groep doven in Nederland. Nu kunnen doven via een formulier op de website van Dovenschap hun probleem voorleggen aan twee advocaten uit Den Haag die kennis hebben van de dovenwereld. 
 
Het advies op de eerste vraag en een eventuele doorverwijzing zijn gratis. Wanneer de advocaat het probleem niet direct met advies kan oplossen, zal de advocaat de zaak zelf in behandeling nemen of doorverwijzen naar een andere deskundige advocaat of dienstverlener.
 
© Nationale Zorggids