Normal_achtbaan

Pretparken, dierentuinen en musea houden steeds vaker rekening met bezoekers met een beperking. In het afgelopen jaar is de toegankelijkheid van onder andere mensen met autisme en ADHD’ers een stuk verbeterd in vergelijking met afgelopen jaren. Dat meldt Uitmetkorting.nl. 

Week van de Toegankelijkheid
De kortingssite brengt deze informatie naar buiten naar aanleiding van de Week van Toegankelijkheid, die dit jaar plaatsvindt van 7 tot en met 12 oktober. Steeds meer dagattracties passen hun beleid aan zodat iedereen een prettige dag uit kan beleven. De meeste dagattracties hebben al wel een beleid voor mindervalide bezoekers. Opvallend is dat een stijgend aantal dagattracties nu ook rekening houdt met de toegankelijkheid van bezoekers met een geestelijke beperking.

Autisme en ADHD
Zo zijn er aanpassingen voor mensen met autisme, voor wie een bezoek aan een druk park best heftig kan zijn. Met de Autipas of een doktersverklaring kan er door deze groep bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een alternatieve ingang bij een attractie, zodat ze niet in een veel te drukke wachtrij hoeven te staan. Dit blijkt ook een goede oplossing voor mensen met ADHD; ook deze groep krijgt veel prikkels binnen die verwerkt moeten worden in de hersenen. Verder geven sommige dagattracties korting op de entreeprijs voor bezoekers met een beperking en hun begeleiders.

Nikki Bijhouwer deed namens de kortingssite onderzoek naar de dagattracties. 'We zien een stijgende tendens. Parken doen meer dan ooit hun best om iedere bezoeker, met welke beperking dan ook, een leuk dagje uit te geven.' De onderzoekster laat weten dat tijdens het onderzoek bleek dat een aantal parken aan het denken werd gezet. 'Attractiepark Drouwenerzand, Science Center Nemo en Familiepark Dippiedoe hebben naar aanleiding van ons onderzoek hun beleid aangepast.'

© Nationale Zorggids