Logo_muzieum

Hoe beleeft iemand het kerstfeest als hij of zij de lichtjes niet kan zien? Hoe smaakt warme chocolademelk in het donker? Het muZIEum bekijkt de kerstsfeer door de ogen van een blinde en organiseert in de Kerstvakantie activiteiten die gericht zijn op de feestdagen.

Het muZIEum is een ervaringsmuseum in Nijmegen over zien en niet zien. Bezoekers kunnen het dagelijkse leven voelen, proeven, ruiken en beluisteren zoals iemand die niet kan zien. Naast het museum in de foyer van de stadsschouwburg is er de donkerbeleving waar je op pad gaat met een blinde gids en de taststok in de absolute duisternis. Niet alleen de donkerbeleving van het muZIEum is in kerstsfeer. Ook in de rest van het museum is van alles te doen. Zo is er de mogelijkheid om een kerst- of nieuwjaarsgroet in braille te maken.

In de week van de kerstvakantie is er uitverkoop in de donkerbeleving van het muZIEum. Net zoals bij de echte uitverkoop in de stad, kan er in de rekken worden gegrabbeld naar koopjes. De aankopen (voor een euro) kunnen echter pas buiten worden bekeken. In de donkerbeleving is de sfeer aangepast met speciale geluiden, smaken en geuren, die passen bij deze tijd van het jaar.

Van zaterdag  21 december 2013 tot en met zondag 5 januari 2014 kunnen bezoekers zich onderdompelen in het donker en in de kerstsfeer, met de geur van dennennaalden en sinaasappels en het geluid van christmas carols op de achtergrond. Het muZIEum is gesloten op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

De donkerbeleving is alleen op afspraak te bezoeken. In verband met de impact wordt de donkerbeleving afgeraden voor kinderen tot acht jaar. Reserveren kan via www.muzieum.nl.

© Nationale Zorggids