Normal_rolstoel__3_

De ziekte multiple sclerose (MS) is mogelijk in een vroeg stadium te ontdekken. Uit onderzoek blijkt dat MS sporen in de hersenvloeistof achterlaat, die karakteristiek zijn voor deze ziekte. Dat meldt HealthyLives.

MS ontstaat door het afbreken van isolatiemateriaal van de zenuwbanen. Hierdoor komen signalen van de hersenen niet meer op een goede manier aan bij de spieren, waardoor onder meer problemen kunnen ontstaan met lopen, voelen en zien. De ziekte veroorzaakt in veel gevallen blijvende invaliditeit.

Tot nu toe was er geen specifiek symptoom waaraan MS in een vroeg stadium was te ontdekken. Vroege symptomen van MS kunnen namelijk ook wijzen op diverse andere neurologische aandoeningen. De symptomen, zoals tintelingen, slecht zien, spastische bewegingen, duizeligheid, vermindering van kracht en coördinatiestoornissen, passen bijvoorbeeld ook bij de ziekte van Lyme.

Uit onderzoek is nu gebleken dat MS mogelijk in een vroeg stadium opgespoord kan worden door het nemen van een monster van de hersenvloeistof. MS geeft een karakteristiek patroon van stofwisselingssporen, die metabolieten worden genoemd. Dit spoor van metabolieten kan met behulp van magnetische resonantie zichtbaar worden gemaakt. Hierdoor wordt de chemische samenstelling van de vloeistof bepaald en kan MS in een vroeg stadium worden ontdekt. Naar aanleiding van dit onderzoek wordt nu hard gewerkt om deze diagnostische methode verder te ontwikkelen.

© Nationale Zorggids