Normal_logo-nhl

Studenten van de NHL Hogeschool in Leeuwarden hebben een computerspel bedacht waarmee het trainen met een handprothese minder eentonig wordt. Met het racespel 'Race met je prothese' kan het gebruik van een handprothese in de dagelijkse praktijk aanmerkelijk verbeteren. Dat meldt de NHL Hogeschool.

Een vlot racespel op de computer om te oefenen met een handprothese: studenten van de opleiding Communication and Multimedia Design bedachten deze innovatieve manier om het trainen met een handprothese minder eentonig te maken. 'Race met je prothese' is het eerste tastbare resultaat van de samenwerking tussen het Universitair Medisch Centrum Groningen en het lectoraat Serious Gaming NHL Hogeschool.

Mensen met een handprothese kunnen hun prothese openen en sluiten met de spieren in de stomp van de arm. Het aanspannen van een spier levert kleine stroompjes op die een motortje aanstuurt in de prothesehand. Het juiste gebruik van een handprothese vergt nogal wat training. Gebruikers moeten leren hoe ver ze hun spieren moeten aanspannen zodat de prothesehand op het juiste moment, met de juiste snelheid open en dicht gaat en de juist knijpkracht geeft om voorwerpen vast te houden.

Tijdens het spel 'Race met je prothese' besturen gebruikers een auto op een racebaan. De auto wordt op dezelfde manier aangestuurd als een prothesehand. Hiermee leren gebruikers hun spieren op een nauwkeurige manier aanspannen. Traditionele oefenmethoden zijn over het algemeen eentonig en weinig uitdagend. Het spelelement is bedoeld om de motivatie en uitdaging voor gebruikers te verhogen.

'Een computergame als training om een prothese te bedienen is nog vrij uniek in Nederland. Met deze versie van de game hebben we gameprincipes gekoppeld aan bewegingen van een training. Het is nu zaak de game te balanceren op basis van de resultaten van het onderzoek van het UMCG', aldus Hylke van Dijk, lector Serious Gaming aan NHL Hogeschool.

© Nationale Zorggids