Normal_handen_reuma__still_

In de zorg aan patiënten met reuma is meer uniformiteit en standaardisering nodig. Dat stelt onderzoeker en reumaverpleegkundige Yvonne van Eijk van Maastricht UMC+.

Van Eijk promoveerde op een studie naar het verbeteren van zorg voor patiënten met reuma. Reuma is een chronische aandoening waarbij klachten ontstaan aan het bewegingsapparaat die niet verklaard kunnen worden door een ongeval of andere specifieke oorzaak.

Een reumapatiënt heeft vaak langdurig zorg nodig en krijgt daardoor te maken met steeds terugkerende zorgcontacten. Ook doet de ziekte een groot beroep op het vermogen tot zelfmanagement van de patiënt. Reuma vereist een multidisciplinaire aanpak. Naast een behandeling met medicijnen is er vaak ook zorg nodig van een fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog en een reumaverpleegkundige. In de begeleiding van reumapatiënten wordt daarom speciale aandacht besteed aan therapietrouw en het verhogen van wat een patiënt aan kan.

Bij de zorg en behandeling van reumapatiënten is een belangrijke rol weggelegd voor gespecialiseerde verpleegkundigen. Desondanks bestaan er nog geen Europese richtlijnen voor reumaverpleegkundigen. Het promotieonderzoek van Van Eijk moet een aanzet vormen voor het opstellen van dergelijke richtlijnen.

© Nationale Zorggids