Normal_kabinet

(Novum) - Het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP sluiten mogelijk op korte termijn al een akkoord over de overheveling van zorgtaken naar gemeenten. Dat bleek dinsdagavond na overleg tussen de partijen.

PvdA-leider Diederik Samsom wees erop dat de Tweede Kamer volgende week de wet behandelt die de transitie van de langdurige zorg regelt. "Je hoopt dat je daar met een resultaat naartoe kunt gaan", zei Samsom. Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei te hopen dat de eerste stappen in het begrotingsoverleg kunnen worden gezet voor het Kamerdebat.

Samsom maakte zaterdag bekend dat hij 200 tot 250 miljoen euro extra wil om de overheveling van zorgtaken soepel te laten verlopen. Dat moet ervoor zorgen dat niemand die zorg nodig heeft, buiten de boot valt als gevolg van de decentralisatie.

Dinsdag spraken de fractieleiders van de vijf partijen voor het eerst over de begroting van volgend jaar, nadat er maandag al een overleg van de financieel specialisten was geweest. Premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) waren dinsdag namens het kabinet bij het overleg.

Samsom zei na afloop dat de gesprekken tot nu toe 'in constructieve sfeer' verlopen. "Alle partijen hebben zich redelijk en constructief opgesteld. Ik heb goede hoop dat we de samenwerking kunnen voortzetten", zei Zijlstra. D66-leider Alexander Pechtold sprak van een 'goed overleg'. "We hebben in kaart gebracht wat we de komende weken te doen hebben."

Dijsselbloem zei dinsdagmiddag tegen RTL Z dat de wensenlijstjes van de vijf partijen samen optellen tot een hoger bedrag dan beschikbaar zal zijn. "Dat kan ik zo niet inpassen, dus we zullen keuzes moeten maken", zei Dijsselbloem.

Hoeveel geld er beschikbaar is, kon Dijsselbloem niet zeggen. Hij is bezig met een ronde langs alle ministeries, waaruit moet blijken hoeveel mee- en tegenvallers er zijn. Meevallers zijn er, heeft Dijsselbloem al gezegd. Of er ook tegenvallers zijn, wilde hij dinsdagmiddag niet zeggen.