Normal_tweede_kamer_stoel_den_haag_politiek

(Novum) - De 360 miljoen euro die woensdagavond voor 2015 werden gereserveerd voor de langdurige zorg is niet voldoende om de eerdere bezuinigingen in de sector te compenseren. Dat stelt Abvakabo FNV donderdag in reactie op het akkoord tussen het kabinet en de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP.

"Het kabinet kiest ervoor de zorg af te breken tot onder een sociaal aanvaardbaar niveau", aldus voorzitter Corrie van Brenk in een verklaring. "Honderdduizenden mensen krijgen straks niet de zorg die ze nodig hebben en tienduizenden hardwerkende mensen in de zorg raken straks hun banen kwijt", waarschuwt de vakbond.

De bond wil dat de twee grote zorgwetten over de veranderingen in de zorg, de Wmo en Wet langdurige zorg, tegelijk worden behandeld in de Tweede Kamer omdat ze invloed op elkaar hebben. Om beide wetten op elkaar af te kunnen stemmen, is een jaar uitstel nodig, vindt Abvakabo.

Het kabinet kwam met de oppositiepartijen tot een akkoord waarvan de details nog moeten worden ingevuld. Het extra geld moet de overgang van zorgtaken naar gemeenten gemakkelijker maken, meer zekerheid bieden aan ouderen en gehandicapten die thuis willen blijven wonen en garanderen dat mensen die naar een instelling moeten, daar een plek kunnen krijgen.

Na de 360 miljoen euro voor komend jaar, maakt het kabinet driehonderd miljoen vrij in 2016 en vanaf 2017 tweehonderd miljoen per jaar. Abvakabo zegt zich op stappen te beraden om een stokje voor de huidige plannen voor de langdurige zorg te steken.

Personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen houdt donderdag een landelijke actiedag voor een nieuwe cao, waarover al maanden wordt geruzied. Inmiddels hebben de bonden afgesproken weer met werkgeversorganisatie Actiz te gaan praten. Begin mei moeten die gesprekken plaatsvinden.