Normal_rolstoel4

Het college van B&W heeft in het kader van het Wmo-innovatiebudget een bijdrage toegekend aan het project MEE OP WEG. Dit project helpt mensen met een beperking zelfstandig te reizen. Het voorstel voor dit innovatieve project is tot stand gekomen in samenwerking met MEE Veluwe, Welzijn Barneveld, Ons Bedrijf, De rozelaar en SBO De Vogelhorst. Dat meldt de gemeente Barneveld in een persbericht.

Bij de behandeling van ‘Meer WelZijn, Minder Zorg(en), het Wmo– en gezondheidsbeleid 2012-2015, heeft de gemeenteraad besloten dat er financiële middelen gereserveerd worden voor innovatie. De gemeente Barneveld probeert zelf zoveel als mogelijk innovatief te werken maar heeft ook lokale welzijns-, zorg- en vrijwilligersorganisaties gevraagd om in gesprek te komen over innovatieve ideeën. In 2013 hebben vijf initiatieven een stimuleringsbijdrage ontvangen. Het project MEE OP WEG is het eerste project in 2014 dat een stimuleringsbijdrage ontvangt en draagt op innovatieve wijze bij aan de beoogde kanteling in de Wmo.

Zelfstandig reizen met een beperking
In de uitvoering van de (nieuwe) Wmo is sprake van een kanteling: meer door inwoners zelf en samen laten doen, minder gebruik maken van het gemeentelijk vangnet aan voorzieningen. Van inwoners wordt, meer dan voorheen, eigen verantwoordelijkheid en initiatief verwacht. Eén van de aandachtsvelden binnen de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die per 1 januari 2015 ingaat, is het vervoer van mensen met een beperking. Hierbij kan gedacht worden aan sociaal vervoer, leerlingenvervoer en vervoer van/naar dagbesteding.

In dat licht zet het project MEE OP WEG in op het doorbreken van de automatische gedachte om bij mensen met een beperking te denken aan speciaal vervoer en op zoek te gaan naar mogelijkheden om hen zelfstandig deel te laten nemen aan het verkeer en openbaar vervoer. Een aantal inwoners met een beperking kunnen zelfstandig leren te reizen door bijvoorbeeld een op het individu gerichte training. Deelname aan het project is vrijwillig. De deelnemers die het leertraject succesvol afsluiten, behouden overigens hun indicatie voor vervoer. MEE Veluwe zal in april, mei en juni enkele informatiebijeenkomsten organiseren.

© Nationale Zorggids