Normal_geld_eurocenten

Het merendeel van de Nederlandse gemeenten krijgt minder geld voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) dan waar rekening mee is gehouden. Het verschil kan oplopen tot ruim 100 euro per inwoner, zo blijkt uit de vrijdag verschenen meicirculaire. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Van de in totaal 403 gemeenten moeten 351 het doen met minder budget dan verwacht. Zo krijgt Oudewater 132 euro en Schiermonnikoog 109 euro minder voor de Wmo dan volgens de januari-berekeningen van het kabinet. Slechts enkele gemeenten – waaronder Venlo, Almelo en Doetinchem − krijgen meer dan waarop ze eerder dit jaar hadden gerekend, respectievelijk 65, 60 en 48 euro per inwoner.

Bovendien blijken er grote verschillen in de bedragen die gemeenten per inwoner aan de uitvoering van de Wmo te besteden hebben. Uit het complete overzicht blijkt dat de gemeente Ouder-Amstel 7 euro, terwijl Vlissingen maar liefst 848 euro per inwoner beschikbaar heeft. Uiteraard speelt de centrumfunctie van gemeenten mee. Ouder-Amstel ligt onder de rook van Amsterdam, dat 227 euro per inwoner krijgt. Ook de gemeenten waarin door de vergrijzing een relatief groot beroep wordt gedaan op de Wmo laten aanzienlijke verschillen zien. Zo is het budget op Schiermonnikoog 12 euro per inwoner en in Groningen 416 euro per inwoner.

Voor het komende jaar is in totaal 8 miljard euro beschikbaar voor de Wmo: 4,4 miljard voor de taken die de gemeenten nu ook al uitvoeren en 3,6 miljard voor de nieuwe Wmo-taken. In de eerste berekeningen voor de verdeling van de Wmo-gelden, die in januari naar buiten kwamen, ging het kabinet uit van een totaal beschikbaar budget van 8,8 miljard. Daarin zat al een bezuiniging verwerkt van 1,2 miljard. In totaal haalt het kabinet nog eens ruim 200 miljoen weg uit het budget voor de nieuwe en een kleine 600 miljoen extra uit het budget voor al bestaande Wmo-taken.

© Nationale Zorggids