Normal_water_ingeschonken

Vasten, of het zich onthouden van eten, heeft de potentie om een nieuwe behandelingsstrategie te worden. Het kan op de langere duur gunstige gevolgen hebben voor bijvoorbeeld mensen met een verhoogd cholesterolgehalte of in een voorstadium van diabetes. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie, die zaterdag op de jaarlijkse American Diabetes Association Scientific Sessions werd gepresenteerd. Dat meldt Nu.nl.

Aan het onderzoek namen prediabetici deel- mensen met een verhoogd cholesterolgehalte, maar niet hoog genoeg om echt diabetisch te zijn. De proefpersonen waren tussen de 30 en 69 jaar oud en hadden drie risicofactoren voor diabetes. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld een grote middelomtrek, een hoge bloeddruk en een hoog gehalte aan suikers in het bloed.

De onderzoekers hielden voor langere tijd de veranderingen bij in niet alleen het lichaamsgewicht, maar ook het cholesterolniveau. Op bepaalde dagen werd aan de proefpersonen gevraagd om geen voedsel te gebruiken maar alleen water. Tijdens deze dagen waarop gevast werd, werd het cholesterolgehalte eerst tijdelijk hoger, maar over de loop van zes weken werd het gehalte zo’n 12 procent lager. De Amerikaanse onderzoekers denken dat dit mogelijk te verklaren is doordat het lichaam de cholesterol als energiebron gebruikt.

Nader onderzoek moet moet uitwijzen hoe vaak het vasten idealiter moet gebeuren om een positief effect te hebben op het cholesterolgehalte; mogelijk is dit voor iedereen verschillend.

© Nationale Zorggids