Normal_ondernemers_zakenmensen_mensen_samenwerken_werk

Om chronisch zieken en gehandicapten een helpende hand te bieden laat de gemeente Nieuwegein onderzoeken of de bestaande collectieve ziektekostenverzekering voor minima kan worden verbeterd en uitgebreid. Het gemeentebestuur probeert hiermee de gevolgen te verzachten van het verdwijnen van de tegemoetkoming voor deze groep, die door het Rijk per 1 januari wordt afgeschaft. Dat meldt Dichtbij.

De afschaffing heeft negatieve gevolgen voor het inkomen van deze inwoners. Zij worden vaak met extra kosten geconfronteerd voor zorg, vervoer, hulpmiddelen en medicijnen. Om deze doelgroep tegemoet te komen, kent de gemeente in het kader van het minimabeleid een tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten. Daarnaast wil de gemeente deze mensen vanaf 2015 ook tegemoetkomen in de hogere zorgkosten door middel van een verbeterde collectieve ziektekostenverzekering. Op die manier kunnen veelvoorkomende meerkosten worden gedekt bij de zorgverzekeraar.

Verantwoordelijk wethouder Martijn Stekelenburg: 'We willen opnieuw bekijken aan welke voorwaarden deze overeenkomsten met de zorgverzekeraars moeten voldoen, om een polis te kunnen bieden die zo goed mogelijk aansluit op de zorgvraag van chronisch zieken en mensen met een beperking.'

Het gemeentebestuur wil de verkenning in september afronden. De cliëntenraad wordt dan op de hoogte gebracht van de uitkomsten.

© Nationale Zorggids