Normal_normal_mantelzorg_mantelzorger_ouderen_vgz_youtube_still

Fractievoorzitter van de D66 Alexander Pechtold heeft vandaag het Mezzo Meldpunt Mantelzorg geopend. Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zal dat gevolgen hebben voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers. De belangenvereniging voor mantelzorgers, Mezzo, wil deze gevolgen in kaart brengen en vraagt mantelzorgers om hun ervaringen te melden op www.meldpuntmantelzorg.nl.

De nieuwe Wmo zal per 1 juli 2015 in werking treden. Vanaf deze datum zullen gemeenten verantwoordelijk zijn voor de zorg en ondersteuning aan mensen thuis, dus ook voor mantelzorg. Voor mantelzorgers en vrijwilligers zijn er nog veel onduidelijkheden, bijvoorbeeld over hun inbreng over de benodigde zorg en over de ondersteuning die zij krijgen. Mezzo wil mantelzorgers een stem geven op www.meldpuntmantelzorg.nl, een platform waar zowel positieve als negatieve ervaringen gedeeld kunnen worden.

Alexander Pechtold opende het Meldpunt Mantelzorg met de invoering van de eerste melding over het mantelzorgcafé in zijn woonplaats Wageningen. Pechtold: 'Mensen willen steeds vaker zo lang mogelijk thuis, in hun vertrouwde omgeving, blijven wonen. Met enige hulp en ondersteuning kan dat vaak ook. Maar het kan best lastig zijn voor mensen om op een andere manier je zorg te organiseren. Daarom is het goed dat mensen hun ervaringen via dit meldpunt kunnen delen. Zo kunnen eventuele problemen snel worden opgelost.'

Mezzo hoopt dat de meldingen zowel de goede voorbeelden als de knelpunten in beeld zullen brengen. Met die meldingen zal Mezzo in gesprek gaan met gemeenten en organisaties die werken met mantelzorgers en zorgvrijwilligers.

© Nationale Zorggids