Normal_ouderenzorg453

(Novum) - De langdurige zorg is wel betaalbaar. Dat concludeert de SP uit een doorrekening van een alternatieve manier om de premie voor de AWBZ te heffen. Daaruit blijkt dat een deel van de premies al jaren niet terechtkomen bij de zorg, maar worden ingezet voor lastenverlichting. Volgens Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) suggereert het kabinet een tekort dat er niet is.

Volgens Leijten wordt er sinds de wijziging van het belastingstelsel in 2001 jaarlijks meer AWBZ-premie geïnd dan er aan de zorg wordt besteed. Dit jaar komt 34,1 miljard euro aan premiegelden binnen, terwijl maar 23 miljard euro aan de zorg wordt besteed. Een aantal miljard wordt namelijk uitgegeven aan lastenverlichting in de vorm van heffingskortingen.

De daadwerkelijke kosten van de AWBZ bedragen 25,9 miljard euro, waarna het kabinet volgens Leijten spreekt van een 'exploitatietekort' van bijna drie miljard euro. "Sinds het nieuwe belastingstelsel is zeker zeventig miljard van de AWBZ-premie niet naar de langdurige zorg gegaan", concludeert de socialiste. "Er wordt een tekort gesuggereerd dat er niet is."

De SP heeft alternatieve voorstellen gedaan om de AWBZ te financieren. Volgens het Centraal Planbureau gaan mensen met een inkomen vanaf meer dan 42 duizend euro er door die plannen op achteruit.