Normal_horen__luisteren__doof

Gehoorproblemen bij kinderen herkennen is vrij lastig. Toch is gehoor van groot belang voor het presteren en ook het plezier op school. Beter Horen audicien Miek Looijmans heeft een paar tips voor docenten, ouders en hun kinderen. Dit meldt Beter Horen.

Looijmans: 'Luisteren kinderen soms slecht? Vooral als ze je niet aankijken? Denk dan ook eens aan gehoorproblemen. Jonge kinderen maskeren gehoorproblemen door automatisch te gaan liplezen. Zolang ze je aankijken redden ze het, maar als ze je niet kunnen aankijken dan is het net alsof ze niet luisteren en ongehoorzaam zijn. Ouders en leerkrachten hebben de oorzaak meestal niet snel door, maar natuurlijk kun je er wel achter komen door hoorspelletjes of bij twijfel een hoortestje bij de audicien te laten doen. Dat gaat spelenderwijs, en is voor kinderen helemaal niet eng of moeilijk.'

Bij kinderen met een licht verminderd gehoor komt dat vaak in de brugklas tot uiting bij het taalonderwijs. Op de basisschool redden kinderen zich er vaak nog wel uit, maar bij Frans, Duits en Engels wordt slechthorendheid echt lastig. Volgend Looijmans wordt het taboe op gehoorbescherming en op gehoorondersteuning bij licht gehoorverlies gelukkig steeds kleiner. 'Op tijd erover beginnen is heel goed; in de klas, bij de audicien of thuis', aldus Looijmans.

© Nationale Zorggids