Normal_autisme

De Nederlandse Vereniging voor Autisme organiseert op 31 oktober 2014 voor de tiende keer het landelijk Autisme Congres. Het congres is bedoeld voor leden en iedereen die zich betrokken voelt bij autisme. In dit jubileumjaar is er een gevarieerd programma met gerenommeerde sprekers als Peter Vermeulen, Annelies Spek, Ina van Berckelaer-Onnes, Monique Post en Aaltje van Zweden.

Dit jaar is er aandacht voor de diversiteit binnen autisme, levenskwaliteit, het nut van vroege diagnostiek, maar ook voor de extra ingewikkelde hulpvraag bij een verstandelijke beperking. Heel actueel is de zogenoemde WMO transitie: de overgang van de taken voor zorg en begeleiding naar de gemeentes, waar veel kinderen en volwassenen met autisme mee te maken krijgen. Wethouder Stephan Brandligt, lid van de werkgroep Vanuit autisme bekeken, vertelt over de pilot die in zijn gemeente Delft wordt gevoerd over integrale ondersteuning van mensen met autisme. Is het maatwerk, waar mensen met autisme zo’n behoefte aan hebben, wel haalbaar voor gemeentes?

De dag wordt voorgezeten door Swanet Woldhuis, directeur van de NVA, en één van Nederlands bekendste ambassadeurs op het gebied van autisme: Gijs Horvers. Woldhuis: 'Deze combinatie staat symbool voor de nieuwe koers die de NVA volgt. We willen ons nog meer dan voorheen samen met anderen sterk maken voor mensen met autisme. Samen met ouders, met professionals uit de autismehulpverlening en de wetenschap, maar vooral ook samen met mensen met autisme. Zodat we niet óver hen praten maar mét hen.'

Het congres vindt plaats in het Beatrixtheater aan het Jaarbeursplein in Utrecht. In de pauze is er gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken. De toegangsprijs bedraagt 75 euro voor particulieren die lid zijn van de NVA. Medewerkers van organisaties die lid zijn van de NVA betalen 175 euro en niet leden 245 euro. Meer informatie is te vinden via www.autisme.nl.

© Nationale Zorggids