Normal_werk_stage_praktijk

(Novum) - Nederland heeft een akkoord gesloten over de besteding van ruim twee miljard euro aan Europese subsidies voor de komende zes jaar. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bekendgemaakt. Beloofd is het overgrote deel te besteden aan innovatie, het terugbrengen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen.

Voor deze ontwikkeling van de Nederlands economie is tussen 2014 en 2020 1,4 miljard euro beschikbaar. In de vorige begrotingsperiode tussen 2007 en 2013 ontving Nederland 1,9 miljard uit de zogenoemde cohesiefondsen. Volgens de commissie heeft dat bedrag onder meer twaalfduizend banen opgeleverd.

Nederland ontvangt verder de komende jaren 607 miljoen euro voor plattelandsontwikkeling en 102 miljoen euro voor de visserij en de maritieme sector.

Sinds 2013 moeten lidstaten over de subsidies die ze krijgen een overeenkomst sluiten met de Europese Commissie. Dat moet ervoor zorgen dat het geld coherenter wordt besteed in de verschillende landen. Denemarken was in mei het eerste land dat een fiat kreeg. Nederland is het veertiende van de 28 lidstaten dat groen licht heeft gekregen.