Normal_download

Stichting ALS Nederland heeft meer dan 14.000 donaties ontvangen sinds het begin van augustus. Dit is een donatierecord. "Door de Ice Bucket Challenge, waarbij mensen ijswater over zichzelf heen gooien om geld op te halen voor ALS-onderzoek, zien we een enorme toeloop. En dan te bedenken dat augustus nog niet eens ten einde is," zegt woordvoerder Ineke Zaal. Dit meldt de NOS. 

Over het totaalbedrag dat is opgehaald kan Zaal nog niets zeggen. "We kunnen de enorme toeloop niet meer bijhouden. De bedragen moeten nog verwerkt worden." Er zijn vijf medewerkers werkzaam bij de stichting. Door de razend populaire Ice Bucket Challenge komen ze echter handen te kort. "We hebben vier extra vrijwilligers aangenomen om ons te helpen. Ter vergelijking: normaal gesproken krijgen we per maand minder dan 200 donaties", aldus Ineke Zaal.
 
De website van de stichting kan de grote bezoekersaantallen ook niet bijbenen. "Normaal hebben we per dag zo'n 500 bezoekers. Vandaag waren dat er 35.000. De website was afgelopen weekend overbelast", zegt Zaal.
"We dachten dat deze hype na een week wel zou afnemen. Maar het lijkt alleen maar toe te nemen," lacht Zaal.
 
Sinds eind juli staat de ziekte ALS volop in de schijnwerpers door de Ice Bucket Challenge. Volgens Zaal zit het succes van de actie hem in het ludieke karakter. "Deze actie heeft een veel luchtiger toon." In Amerika leverde de Ice Bucket Challenge in drie weken tijd al 40 miljoen euro op.
 
© Nationale Zorggids