Normal_hoortoestel

Het wijzigen van het vergoedingssysteem voor hoortoestellen in 2013 heeft niet geleid tot minder tevredenheid onder verzekerden. In vergelijking met 2012 zijn de kosten van een hoorhulpmiddel per verzekerde gemiddeld ruim 200 euro lager geworden. Dat blijkt uit een onderzoek naar de kwaliteit van de hoortoestelverstrekking dat het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) heeft uitgevoerd in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

De lagere kosten zijn het resultaat van betere inkoopafspraken door zorgverzekeraars, zo stelt ZN. De respondenten van het onderzoek geven aan tevreden te zijn over hun hoortoestel, dat ze gemiddeld beoordelen met een acht. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat verzekerden in 2013 gemiddeld 320 euro minder kwijt waren aan de eigen bijdrage. Het onderzoek is gebaseerd op een representatieve steekproef van 524 slechthorenden die in 2013 een hoortoestel hebben aangeschaft.

Beleidsmedewerker Martin Potjens van Zorgverzekeraars Nederland is blij met de conclusies, die bevestigen dat het nieuwe indicatie- en vergoedingensysteem vruchten afwerpt. 'Verzekerden krijgen geen onnodig dure hoortoestellen aangemeten, ze krijgen meer vergoed en betalen minder bij. Het systeem levert dus winst op voor de verzekerde', aldus Potjens.

Met ingang van 1 januari 2013 is de aanspraak op hoorhulpmiddelen functiegericht omschreven. Alle (door zorgverzekeraars gecontracteerde) audiciens volgen sindsdien een uniform protocol, waardoor  verzekerden het juiste hoortoestel krijgen, passend bij de beperking. Het protocol zorgt voor duidelijkheid en transparantie voor verzekerden, hetgeen volgens ZN bijdraagt aan een meer doelmatige hoorzorg.

© Nationale Zorggids