Normal_zwanger_zwangerschap

Zwangere vrouwen met diabetes lopen minder kans op kinderen met aangeboren afwijkingen als hun glucosespiegel voor en tijdens de zwangerschap goed gereguleerd blijft. Desondanks houden zij een verhoogde kans op complicaties tijdens de zwangerschap. Onderzoeker Bart Groen toont aan dat ook een verstoorde afweer en de stapeling van eiwitten een risico vormen. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

Groen toont aan dat bij zwangere vrouwen met diabetes type 1 en 2 niet alleen de glucosespiegel verstoord is, maar ook de afweerreactie en de stapeling van versuikerde eiwitten (AGE’s) in de huid afwijken ten opzichte van gezonde zwangere vrouwen. Dit zou kunnen leiden tot specifieke zwangerschapscomplicaties, zoals herhaalde miskramen, zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte.

Voor een goede zwangerschapsuitkomst is het niet alleen belangrijk dat de de glucosespiegel wordt gereguleerd, maar ook dat de afweerreactie wordt aangepast. Groen pleit dan ook voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen, gericht op de afweer, om zwangerschapscomplicaties bij diabetes te voorkomen.

© Nationale Zorggids