Normal_light_coca_cola_drinken_horeca

Kunstmatige zoetstoffen kunnen eraan bijdragen dat er afwijkingen ontstaan in de stofwisseling, wat kan leiden tot diabetes. Dit is aangetoond in een Israëlisch onderzoek, dat verschenen is in het tijdschrift Nature. Dat meldt Gezondheidsnet.

Omdat kunstmatige zoetstoffen weinig calorieën bevatten worden deze stoffen gebruikt als vervanger van suiker in bijvoorbeeld light-frisdranken, zoetjes en andere suikervrije producten. Om de zoete smaak te krijgen wordt aspartaam, sacharine of sucralose toegevoegd.

De onderzoekers onderzochten in hoeverre het bloedsuikergehalte van muizen werd beïnvloed door  het gebruik van de zoetstoffen sacharine, sucralose en aspartaam. Andere muizen kregen suiker. Het bloedsuikergehalte van de muizen die kunstmatige zoetstoffen binnenkregen, bleek hoger te liggen dan dat van muizen die suiker kregen. Dit wijst op een verminderde glucosetolerantie, een voorbode van diabetes.

Een mogelijke verklaring voor de verminderde glucosetolerantie hangt volgens de onderzoekers samen met bacteriën in de darmen. De zoetstoffen zouden de samenstelling van deze bacteriën veranderen. Onderzoek naar de darmbacteriën van mensen die kunstmatige zoetstoffen gebruikten bevestigt dit. Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen waarom sommige mensen wel gevoelig zijn voor dit effect van kunstmatige zoetstoffen en anderen niet.

© Nationale Zorggids