Normal_verstandelijke_gehandicapt_kind__down_handicap

(Novum) - Gehandicaptenverzorger Philadelphia trekt zich terug uit 150 van de 200 gemeenten waar de instelling nu werkzaam is. De op een na grootste gehandicapteninstelling van Nederland ziet zich daartoe gedwongen door de hervormingen in de langdurige zorg, waarbij zorgtaken worden overgedragen naar gemeenten. Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag.

Door die veranderingen zou Philadelphia vanaf volgend jaar met tweehonderd verschillende gemeenten moeten onderhandelen. Dat is onbegonnen werk en levert bovendien een hoop bureaucratie op, zo stelt bestuursvoorzitter Greet Prins. Nu doet de zorginstelling nog zaken met ongeveer dertig zorgkantoren.

Philadelphia kiest er daarom voor om alleen in de vijftig belangrijkste gemeenten mee te dingen naar nieuwe contracten voor de begeleiding van verstandelijk gehandicapten. De instelling kiest daarbij vooral stedelijke gemeenten, waar Philadelphia relatief veel gehandicapten behandelt.

In de gemeenten die volgend jaar aan de kant worden geschoven begeleidt de instelling slechts enkele gehandicapten. Door de stap moeten nu 450 tot 600 verstandelijk gehandicapten op zoek naar een nieuwe zorgverlener, zo schat Prins.

Bij Philadelphia werken 7600 werknemers. Wat het besluit betekent voor de werkgelegenheid bij de instelling is onduidelijk. Philadelphia was vrijdag niet meteen bereikbaar voor een reactie.