Normal_doof_gebarentaal_speciaal_onderwijs

Tijdens het landelijke evenement in Dordrecht ter gelegenheid van WereldDovenDag werd zaterdag de polikliniek 'PoliDOSH' gepresenteerd. PoliDOSH is de eerste polikliniek in Nederland voor doven en slechthorenden. Dat meldt Koninklijke Kentalis.

De oprichting van de polikliniek is mogelijk gemaakt door zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch. Daarnaast hebben studenten van de opleiding Dovenstudies aan de Hogeschool Utrecht, in samenwerking met Kentalis, onderzoek gedaan voor PoliDOSH. De nieuwe poli is een belangrijke stap: uit het onderzoek blijkt dat doven en slechthorenden zich in de ‘reguliere’ medische zorg vaak niet begrepen voelen. Vaak is er geen tolk aanwezig is en veel artsen kunnen niet gebaren. Doven en slechthorenden missen hierdoor informatie en haken sneller af, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

PoliDOSH is in alle opzichten ingericht voor dove en slechthorende patiënten. De poli is gevestigd in Boxtel en biedt toegankelijke gezondheidszorg en laagdrempelige voorlichting, die ook beschikbaar is via de website www.polidosh.nl. In de poli is altijd een tolk aanwezig en alle medewerkers hebben kennis van de dovencultuur en gebarentaal. Bovendien is de poli-ruimte doofvriendelijk: visuele informatie is toegankelijk en de balie en wachtruimte zijn van elkaar gescheiden, wat zorgt voor extra privacy wanneer mensen bij de balie gebarentaal gebruiken. Voor het maken van een afspraak kunnen patiënten een tekstbericht sturen (06 -12 19 89 60) of een e-mail (afspraak@polidosh.nl).

© Nationale Zorggids