Normal_rolstoel__3_

Interferon-bèta is het eerste middel dat als behandeling beschikbaar kwam voor de ziekte multiple sclerose (MS). Niet alle MS-patiënten reageren echter op de behandeling met dit middel. Neuroloog in opleiding Laura van der Voort deed tijdens haar promotie onderzoek naar een bloedtest waarmee gemeten kan worden of het medicijn interferon-bèta nog werkt. Deze test is sinds kort beschikbaar voor ziekenhuizen. Van der Voort promoveert op 14 november aan VUmc.

Interferon-bèta is het eerste middel dat als behandeling beschikbaar kwam voor de ziekte MS. Het medicijn vermindert het aantal ontstekingen in het centraal zenuwstelsel, waardoor de patiënten minder klachten hebben. Niet alle MS-patiënten reageren op een behandeling met interferon-bèta, omdat sommige patiënten zogenoemde neutraliserende antistoffen aanmaken tegen het middel.

Van der Voort onderzocht de MxAbioactiviteit-test, een bloedtest waarmee bepaald kan worden of patiënten antistoffen aanmaken tegen interferon-bèta. Het werk van Van der Voort heeft bijgedragen aan het opnemen van de test in de richtlijn voor de behandeling van MS en tot het implementeren van de test in Nederland. De test wordt meer dan vijfhonderd keer per jaar uitgevoerd en kan door ziekenhuizen worden aangevraagd via de website www.nabs.nl.

MS is een ongeneeslijke aandoening van het centrale zenuwstelsel, en een van de meest voorkomende oorzaken van een lichamelijke handicap bij jongvolwassenen. Bij MS ontstaan er op meerdere plaatsen in de hersenen en het ruggenmerg ontstekingen. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan waaronder slecht zien, een veranderd gevoel in de ledematen, balansproblemen en verlammingsverschijnselen. In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS. Dit onderzoek is onder andere mogelijk gemaakt door een subsidie van Stichting MS Research.

© Nationale Zorggids