Normal_astma

Mensen met een longziekte zoals astma of COPD hebben niet alleen goede medische zorg nodig, maar kunnen ook wat aandacht gebruiken voor de psychosociale aspecten van deze ziekte. Een op de drie mensen met een longziekte probeert de ziekte te verbergen, vermijdt het gesprek erover of doet zich flinker voor dan hij zich voelt. Weinigen durven het aan om anderen te vragen rekening te houden met hun longziekte. Dat blijkt uit een monitoring van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, NIVEL.

Een longziekte raakt mensen niet alleen in hun gezondheid, maar heeft ook impact op hun geestelijke welzijn. Mensen met astma en COPD worden vaker geconfronteerd met vermoeidheid, gevoelens van onvrede, maar ook met problemen op het werk, financiën en seksualiteit. Omdat de impact van longziekte zich niet beperkt tot lichamelijke klachten is er een brede behandeling nodig, zo stelt het NIVEL. Uit de gegevens van het NIVEL blijkt dat mensen met een longziekte graag meer praktische hulp krijgen, bijvoorbeeld om hun gezondheid in de gaten te houden of om te gaan met beperkingen. De thuissituatie of werk komen nu nauwelijks aan bod, terwijl longpatiënten wel behoefte hebben aan ondersteuning die niet alleen gericht is op de lichamelijke gezondheid.

'Meer aandacht voor de psychosociale kant van het leven met een chronische ziekte is belangrijk', aldus NIVEL-onderzoeker Monique Heijmans. 'Longzorgverleners hebben hier nog steeds onvoldoende aandacht voor. Hun voorkeur ligt bij het verbeteren van meetbare lichamelijke behandelresultaten.' De gegevens zijn afkomstig uit de ‘Monitor Zorg- en leefsituatie van mensen met astma en COPD’. Deze monitor wordt sinds 2001 door het NIVEL uitgevoerd met subsidie van het Longfonds. Met de monitor worden actuele gegevens verzameld onder circa 1000 mensen met een medische diagnose astma of COPD die deelnemen aan het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG).

© Nationale Zorggids