Logo_logo_actiz

ActiZ en de patiëntenfederatie NPCF gaan samen werken aan meer openheid over de kwaliteit van verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en later ook geboortezorg en jeugdgezondheidszorg. De organisaties tekenden deze week een samenwerkingsovereenkomst. Dat meldt de brancheorganisatie van zorgondernemers ActiZ.

Om de transparantie te bevorderen ontwikkelen ActiZ en NPCF in de komende maanden nieuwe modules op de onafhankelijke waarderingssite www.zorgkaartnederland.nl. Daarmee kunnen toekomstige cliënten een keuze maken voor een zorgorganisatie die bij hun wensen en mogelijkheden past. Van belangrijke toegevoegde waarde is dat cliënten ook op de site hun waardering over de geleverde zorg en ondersteuning kenbaar kunnen maken.

De nieuwe modules worden onderdeel van ZorgkaartNederland. Op deze website is veel informatie te vinden over zorgorganisaties, inclusief rapportcijfers van patiënten. Doordat de waardering van cliënten voor iedereen zichtbaar is komt er volledige openheid over het zorgaanbod, waardoor mensen een betere afweging kunnen maken in het kiezen van een zorgaanbieder. Tegelijk kunnen de waarderingen leiden tot kwaliteitsverbetering in de zorg.

Aad Koster, directeur ActiZ: 'Zorgorganisaties zetten hiermee een grote stap op het gebied van de transparantie binnen de zorg. Het idee achter het platform komt voort uit de gedachte dat zorgorganisaties de cliënt en zijn waardering centraal willen zetten. Het inzicht in deze waarderingen is dan ook de leidraad om de zorg die wij leveren nog meer op maat te maken. Cliënten kunnen op dit platform aangeven wat hun waardering is over bijvoorbeeld de zorg, eten en drinken, de service en de houding en het gedrag van de zorgmedewerkers. Maar er is binnenkort ook informatie te vinden of je je huisdier mee kunt nemen en of er een bushalte voor de deur is.'

© Nationale Zorggids