Normal_nieren

Vanaf 16 december zijn de ervaringen van mensen met een nierziekte te vinden op de website www.pratenovergezondheid.nl. Deze website heeft als doel mensen betrouwbare informatie te bieden over wat het betekent om met een ziekte te moeten leven. Na de eerdere lancering van de modules over dementie en diabetes, volgt nu de module over nierziekte. De lancering van de nieuwe module valt samen met een feestelijk minisymposium in het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

Chronische schade aan de nieren komt steeds vaker voor als gevolg van de toenemende vergrijzing. Nierschade kan worden veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, roken, overgewicht, ongezond eten en te weinig beweging. Schade aan de nieren treedt vaak op in combinatie met hart- en vaatzieken en diabetes. Informatie over de beleving en ervaring van patiënten kan een grote steun zijn voor andere patiënten en hun naasten. Op de website komt ervaringsgerichte informatie over verschillende onderwerpen als ‘eerste signalen van een nierziekte’, ‘verloop van de nierfunctie’ en ‘anders gaan eten’. Door het lezen van ervaringen van anderen kunnen mensen zich eerder en beter voorbereiden op wat gaat komen en tijdig eventuele maatregelen nemen. Hierdoor kunnen zij langer het heft in eigen hand houden.

De ervaringen zijn verkregen tijdens diepte-interviews, waarin patiënten hun persoonlijk verhaal vertellen vanaf het moment dat de eerste verschijnselen zich voordeden. De verhalen worden op de website geïllustreerd met video-, audio- of tekstfragmenten van de interviews. Het minisymposium waarbij de module voor nierziekte wordt gelanceerd, vindt plaats op dinsdag 16 december vanaf 15.30 uur in het onderwijscentrum van het UMCG. Het symposium is gratis toegankelijk.

© Nationale Zorggids