Normal_gehandicapt2
Inwoners van de gemeente Kaag en Braassem met een inkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm en hoge zorgkosten kunnen een tegemoetkoming van 99 euro krijgen van de gemeente. De ziektekosten van de vooral oudere, gehandicapte en chronisch zieke inwoners werden eerder (deels) gedekt door de overheidsregeling Compensatie eigen risico (Cer). Deze regeling is echter afgeschaft sinds juli 2014. Dit meldt het Leidsch dagblad. 
 
Het Rijk heeft de gemeente Kaag en Braassem eenmalig een bedrag gegeven waarmee de gemeente de wettelijke veranderingen binnen het sociale domein soepeler kan laten verlopen. De gemeente heeft daarom besloten de inwoners die hun gehele eigen risico kwijt zijn aan zorgkosten tegemoet te komen. “Veel inwoners hadden gerekend op een compensatie over 2014, maar die werd midden in het jaar opgeheven’’, zegt de gemeentewoordvoerder. ”Daarom verstrekken we nu een eenmalige uitkering van 99 euro, zodat ze niet onverwacht in de problemen raken.’’ 
 
De personen die in 2013 gebruik maakten van de Cer-regeling hebben vorige maand een brief gekregen. Via de bijgesloten antwoordkaart kunnen zij zich tot 15 februari 2015 aanmelden voor de tegemoetkoming. Niet iedereen die de kaart invult heeft ook daadwerkelijk recht op de vergoeding. Van de 3108 inwoners die de brief hebben ontvangen,  hebben 1707 de antwoordkaart reeds teruggestuurd, aldus de gemeente. 
 
De gemeente is daarnaast verplicht om een 'maatwerkvoorziening chronisch zieken en gehandicapten’ op te nemen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) nu de Cer-regeling afgeschaft is. In Kaag en Braassem is er daarom een aanvullende collectieve ziektekostenverzekering bij Zorg en Zekerheid in het leven geroepen. De gemeente voorziet in een deel van de maandelijkse premie van inwoners met hoge zorgkosten die bij deze zorgverzekering zijn aangesloten. 
 
© Nationale Zorggids