Normal_hand_reuma

Veel patiënten met reumatoïde artritis (‘gewrichtsreuma’) blijken net zo goed behandeld te kunnen worden met lagere doseringen van dure biologische medicijnen, of zelfs te kunnen stoppen. Dat blijkt uit het onderzoek van reumatoloog in opleiding Noortje van Herwaarden van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Zij promoveert op 27 januari aan het UMC Utrecht. Nederland geeft jaarlijks 800 miljoen euro uit aan biologische medicijnen, zo meldt de Sint Maartenskliniek.

In Nederland lijden ongeveer 50.000 patiënten aan reumatoïde artritis. Patiënten met reumatoïde artritis hebben chronische ontstekingen van meerdere gewrichten. De ontsteking komt vooral voor in de kleine gewrichten van handen en voorvoeten en leidt tot klachten van pijn, minder functioneren, schade aan gewrichten, en lagere kwaliteit van leven.

Van Herwaarden en collega’s vergeleken twee groepen van 59 en 121 reumapatiënten met weinig klachten die behandeld werden met biologische medicijnen (TNF-remmers adalimumab of etanercept). In één groep verlengden de artsen elke drie maanden de tijd tussen de injecties. Van bijvoorbeeld twee weken naar drie weken en vervolgens naar vier weken. Als de patiënt geen toename van klachten kreeg, werd tenslotte het middel gestopt. Als de ziekte opspeelde kregen de patiënten natuurlijk meteen de best werkende dosering terug. In de andere groep ging de reguliere behandeling door. Het onderzoek duurde anderhalf jaar.

Na afloop bleek een vijfde van de patiënten in de afbouw-groep helemaal zonder de medicijnen te kunnen. 43 procent van de patiënten bleek met een lagere dosis toe te kunnen. Bij de resterende 37 procent van de patiënten moest de dosis gelijk blijven. De behandeling van reumatoïde artritis kan bij veel patiënten dus met beduidend minder medicijnen, wat voor hen gunstig is. Dankzij een lagere dosering hoeven de patiënten minder prikken te krijgen en op termijn zullen ze mogelijk minder last krijgen van bijwerkingen. Het afbouwen van de dure medicijnen scheelt daarnaast veel geld. In het onderzoek was de behandeling van patiënten in de afbouwgroep gemiddeld 9.000 euro goedkoper dan in de gewone groep. Reumatoloog-epidemioloog Alfons den Broeder van de Sint Maartenskliniek leidde het onderzoek en denkt dat een landelijke aanpak van het afbouwen van medicijnen voor patiënten met reumatoïde artritis zou kunnen leiden tot een besparing van 'bijvoorbeeld 50 tot 100 miljoen'.

© Nationale Zorggids