Normal_spaarpot_spaarvarken_geld

Als mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) vóór 1 januari hun zorgovereenkomsten hebben ingestuurd, dan worden hun zorgverleners op tijd betaald. Dat garanderen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het ministerie van VWS. De vereniging van mensen met een pgb Per Saldo maakt zich echter zorgen over de hulpverleners wiens overeenkomsten volgens de SVB niet voor 1 januari zijn aangekomen of zelfs nu nog niet geregistreerd zijn, terwijl die pgb-houders ze wel tijdig hebben verstuurd. Het is maar de vraag of zij betaald worden, zo meldt Per Saldo.

Vanaf 1 januari 2015 krijgen mensen hun persoonsgebonden budget niet meer op hun eigen bankrekening gestort, maar gaan de betalingen via de SVB. Afgelopen najaar moesten de pgb-houders afgelopen najaar de contracten die ze met zorgverleners hebben afgesloten insturen naar de SVB. Als de zorgovereenkomst is goedgekeurd door de gemeente (Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 of Jeugdwet) of zorgkantoor (Wet langdurige zorg), gaat de SVB over tot betaling.

Dit is een omvangrijke operatie die moeizaam verloopt. Zorgovereenkomsten die niet aankomen, gemeenten die achterstand hebben in het goedkeuren van zorgovereenkomsten of toekennen van budgetten, de SVB die problemen heeft met het juist verwerken van alle gegevens. Aline Saers, directeur van Per Saldo: 'Veel leden bellen ons totaal in paniek op omdat ze voor de tweede keer, soms zelfs een derde of vierde keer, een brief krijgen van de SVB waarin ze worden verzocht de zorgovereenkomsten in te sturen. Maar dat hebben zij al gedaan voor 1 januari. Zijn ze zoek? En wat gebeurt er met die betalingen? Gaan hun hulpverleners deze week niet betaald krijgen? Dat kan natuurlijk niet. Deze mensen moeten ook deze week betaald krijgen, linksom of rechtsom. Met voorschotten bijvoorbeeld. Het kan niet zo zijn dat de zorgverleners, en daarmee ook de mensen met een pgb, benadeeld worden doordat andere partijen hun werk niet goed doen. Zorgverleners met een vast maandloon moeten gewoon deze week hun salaris krijgen. Daarnaast moeten de hulpen die op basis van declaraties werken binnen 5 werkdagen worden uitbetaald. Het moet dus eigenlijk gaan zoals het in 2014 ging.'

Per Saldo wil zo snel mogelijk weten hoe groot de problemen zijn. Daarom is zij vandaag een meldactie gestart en roept zij alle pgb-houders op te laten weten hoe de betalingen van hun zorgverleners verlopen.

© Nationale Zorggids