Normal_werk

Het vinden van een baan of stageplek voor mensen met autisme of een verstandelijke beperking blijkt sinds de invoering van de nieuwe Participatiewet een stuk makkelijker. Dat zegt schooldirecteur in het voortgezet speciaal onderwijs Chris de Winter in de Stentor.

Wanneer een werkgever nu een werknemer met een lagere productiviteit aanneemt, dan wordt er een loonkostensubsidie uitgekeerd ter compensatie. Hierdoor is voor de werkgevers mogelijk geworden om een baan op te knippen in verschillende functies. Zo kan iedere werknemer een deelfunctie vervullen die past bij de persoonlijke kwaliteiten en mogelijkheden, aldus De Winter.

Voor scholieren bestond de loonkostensubsidie al langer, maar sinds de invoering van de Participatiewet op 1 januari is er nu ook een dergelijke subsidie bij schoolverlaters. Volgens de schooldirecteur leidt dit tot meer werkgelegenheid voor bijvoorbeeld de leerlingen van zijn eigen school De Zonnehoek. Oud-leerlingen van de school vinden in veel gevallen nu een baan bij hun laatste stage-adres, zo vertelt De Winter.

Vijf tot tien procent van de afgestudeerde leerlingen vindt een baan in het bedrijfsleven, maar het merendeel vindt werk in een beschermde omgeving. Deze omgeving kan dankzij de nieuwe wetgeving meer eenvoudige of juist specialistische werkzaamheden als aparte baan rekenen. Voorbeelden hiervan zijn het rondbrengen van interne post of het vinden van bugs in software door autisten. De Winter: 'Het heet officieel dagbesteding maar het gaat wel om werk.'

© Nationale Zorggids