Logo_iknl

Het aantal mensen met kanker in combinatie met diabetes type 2 is in Nederland sterk toegenomen. Inmiddels heeft bijna een op de vijf kankerpatiënten op het moment van kankerdiagnose ook al diabetes. Dit gegeven was aanleiding voor een proefschrift naar de relatie tussen kanker en diabetes, waarop Marjolein Zanders (IKNL) vrijdag 6 februari 2015 promoveert aan Tilburg University. Dit meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

In de afgelopen vijftien jaar is het aantal kankerpatiënten met diabetes in Nederland meer dan verdubbeld. Patiënten met een combinatie van diabetes en kanker lijken vaker te overlijden dan kankerpatiënten zonder diabetes. Om meer inzicht te krijgen in waarom dit zo is, onderzocht Zanders de verschillen in behandeling en medicijngebruik. Uit de studies die de promovenda verrichtte, blijkt dat patiënten met de combinatie dikkedarmkanker en diabetes minder vaak chemotherapie krijgen in vergelijking met kankerpatiënten zonder diabetes. Omdat diabetespatiënten na een kankerbehandeling vaker te maken hebben met complicaties, kan het een adequate keuze zijn om deze patiënten niet te behandelen.

Opmerkelijk is verder dat de therapietrouw onder mensen met diabetes blijkt te verslechteren na een diagnose kanker. Vooral diabetespatiënten met een diagnose maag-darmkanker, longkanker of uitgezaaide kanker blijken minder consequent te worden in het gebruik van glucoseverlagende middelen. De oorzaak van deze afnemende therapietrouw is nog niet opgehelderd en moet nader onderzocht worden. Marjolein Zanders: 'Het kan betekenen dat deze patiënten het gevecht tegen de ziekte ‘kanker’ belangrijker vinden, dan het adequaat slikken van glucoseverlagende middelen.'

Verder blijkt uit het onderzoek dat het gebruik van cholesterolverlagers de kans op overleving bij dikkedarmkanker lijkt te verbeteren bij diabetespatiënten. Ook dit moet prioriteit krijgen op de onderzoeksagenda, aldus Zanders.

© Nationale Zorggids