Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De rechtbank in Groningen heeft de 46-jarige Geert W. uit Groningen een straf van achttien jaar opgelegd omdat hij zijn verstandelijk gehandicapte stiefdochter heeft gedood. Ook krijgt hij tbs met dwangverpleging. Dat melden Dagblad van het Noorden en Novum. 

Het slachtoffer, de 20-jarige Daniëlla van Bergen, werd met een honkbalknuppel doodgeslagen. Ook in de weken ervoor werd ze mishandeld door Geert W. Het Openbaar Ministerie had veertien jaar cel en tbs tegen de stiefvader geëist. De straf valt dus vier jaar hoger uit dan de eis. Geert W. werd al eerder veroordeeld voor het misbruiken van twee andere stiefkinderen.

De 50-jarige Karin S., de moeder van Daniëlla, moet ook de cel in. Het Openbaar Ministerie had vier jaar tegen haar geëist, maar de rechtbank in Groningen heeft bepaald dat ze acht jaar de cel in moet. De rechtbank vindt weliswaar dat Karin S. zich niet schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van moord, maar dwarsboomde wel de hulpverlening aan huis, terwijl ze wist dat Geert W. haar dochter misbruikte en mishandelde. Karin S. had de plicht om in te grijpen, maar deed dat onvoldoende.

Uit rapportages is gebleken dat hulpverlenende instanties in de gehandicaptenzorg en kinderbescherming ernstig tekort zijn geschoten bij het gezin. Ondanks meldingen bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling had de veiligheid van Daniëlla onvoldoende prioriteit. 

© Nationale Zorggids