Logo_achmea_logo

(Novum) - Zorgverzekeraar Achmea stopt deze week met het uitkeren van het persoonsgebonden budget (pgb) aan 33 ex-cliënten van Ascensio in Hilversum. Volgens de verzekeraar is het geld niet goed besteed. De cliënten moeten al uitgekeerd geld waarschijnlijk later ook terugbetalen. Dat loopt voor sommigen in de tienduizenden euro's.

Ascensio is eind vorig jaar door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gesloten omdat de zorg voor de jongvolwassen, verstandelijk gehandicapte bewoners aanhoudend onder de maat bleef.

Uit een brief die burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum dinsdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd blijkt dat de cliënten of hun ouders per direct geen geld meer krijgen, maar al uitgekeerde budgetten nog niet meteen hoeven terug te betalen. Er loopt namelijk nog een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid naar Ascensio. Achmea wacht met vorderen tot dit onderzoek is afgerond, zodat de cliënten de zorginstelling aansprakelijk kunnen stellen. Wie een pgb krijgt, is er namelijk zelf verantwoordelijk voor dat het geld goed wordt besteed en daarom moet de verzekeraar het geld terugeisen.

Hilversum houdt volgende week een bijeenkomst voor de 33 ex-cliënten en hun familie om hen te infomeren over hulp en bijstand. Achmea zal ook op die bijeenkomst zijn, aldus de gemeente.