Normal_martin_van_rijn_pvda

De problemen rond het uitkeren van de persoonsgebonden budgetten zijn nog steeds niet opgelost. Staatssecretaris van Rijn schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat zo’n 24.000 declaraties nog niet zijn uitbetaald. Dat melden de NOS en De Volkskrant.

Van Rijn zei vorige week nog dat de achterstanden met de uitbetaling zijn weggewerkt. Hij beloofde dat alle problemen snel zouden worden opgelost. “In de media wordt gemeld dat alles op orde is. Onze mailboxen ontploffen en dan komt ineens die 24.000 uit de mouw”, zegt SP-kamerlid Renske Leijten.”Vele mensen hebben al twee maanden geen geld gekregen en Van Rijn blijft maar zalven.” Ook zijn er nog problemen met niet verwerkte e-mails. Daarnaast komen er op een speciaal telefoonnummer 6.000 telefoontjes per dag binnen.

De staatssecretaris schrijft in de brief dat er ongeveer 77.000 declaraties zijn betaald en dat er dagelijks 5.000 nieuwe worden ingediend. Het aantal uit te keren declaraties is wel stabiel. Bij CDA-kamerlid Mona Keijzer heerst toch nog veel onduidelijkheid. “Ik vind de berichten van Van Rijn moeilijk te rijmen met de negatieve verhalen die uit het land nog steeds binnen komen. Volgende week gaan we al de derde maand in waarin mensen nog steeds op hun geld wachten”, zegt Keijzer. 

Sinds het begin van 2015 moeten pbg-houders voordat ze kunnen declareren hun 'zorgovereenkomst' naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toesturen voor goedkeuring. De SVB kon de administratieve druk echter niet dragen en het gevolg was dat declaraties over januari in veel gevallen niet uitbetaald werden. Van Rijn zegt nu dat bijna alle openstaande declaraties binnen nu en 10 dagen worden overgemaakt.

© Nationale Zorggids