Normal_klompvoet

Kinderen die met klompvoetjes worden geboren kunnen voortaan ook in het Isala Ziekenhuis in Zwolle behandeld worden. Het ziekenhuis is door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) benoemd tot regionaal Klompvoetcentrum. Jaarlijks worden 200 tot 300 kinderen geboren met één of beide voetjes die naar binnen staan. Dat meldt RTV Oost. 

Het is belangrijk dat de behandeling van het klompvoetje binnen enkele dagen na de geboorte start. Daarom wordt een kindje meteen na de geboorte onderzocht door een arts die het kindje kan doorverwijzen richting de orthopeed. Op de twintig weken echo kan de diagnose van een klompvoetje al vastgesteld worden

Om deze benoeming te krijgen moet het ziekenhuis aan een aantal eisen voldoen. De kwaliteit van de klompvoetzorg moet optimaal zijn, de toegankelijkheid van het centrum moet in orde zijn en er moet sprake zijn van een goede geografische spreiding ten opzichte van andere centra. Tot slot moet de Ponseti-behandeling worden toegepast. Daarbij wordt het voetje 5 à 6 weken in de goede stand gebracht door het wekelijks in het gips te zetten. Aan het einde van de behandeling is nog een kleine operatieve ingreep nodig.

© Nationale Zorggids