Normal_sporten3345

In het expertisecentrum Topaz Overduin in Katwijk liep drie maanden lang een experimenteel programma voor mensen met de ziekte van Huntington. Dit oefenprogramma ter verbetering van de conditie en spierkracht lijkt vruchten af te werpen. Dit meldt het Leidsch Dagblad.

Het trainingsprogramma duurde drie maanden en maakte deel uit van een internationaal onderzoek, dat uitgevoerd werd onder 42 deelnemers in Nederland, Engeland, Noorwegen en Duitsland. In Katwijk namen acht mensen deel. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld. De ene groep volgde het trainingsprogramma. De andere groep zette zijn leven op gewone voet voort. De deelnemers aan het trainingsprogramma deden drie maanden lang drie keer in de week Jessie van de Bent oefeningen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Dit zijn oefeningen volgens gestandaardiseerde opbouwschema’s om de conditie en spierkracht te verbeteren.

De onderzoeksresultaten zijn inmiddels doorgestuurd naar de Universiteit in Cardiff. Hoewel  de resultaten van het onderzoek pas in de loop van dit jaar bekend worden, ervaren deelnemers dat de kwaliteit van hun leven verbeterd is. Deelneemster Joke Arink (50) uit Amsterdam vertelt: “Ik had voorheen slechte dagen. Ik was moe, er kwam weinig uit mijn handen. Van de training merkte ik al snel resultaat. Ik dacht er moe van te worden, maar ik voel me juist fitter.” Mensen met de ziekte van Huntintgon moeten wel een drempel over om deel  te nemen aan een intensieve training. Maar ook voor hen is het goed om in beweging te zijn. Deze conclusie lijkt voor de hand te liggen, toch is het goed als er een wetenschappelijke onderbouwing is, aldus een woordvoerster van Topaz Overduin.

© Nationale Zorggids