Normal_stembureau

De stembureaus die vandaag open gaan voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn moeilijk toegankelijk voor mensen met een handicap. Dat zegt Zorgbelang Groningen, meldt RTV Noord.

Volgens Jolanda Fritsma van Zorgbelang Groningen is het huidige systeem niet geschikt voor mensen met een handicap. “Deze mennen hebben veel moeite met stemmen. Voor mensen in een rolstoel is het bureau bijvoorbeeld te hoog. Ze mogen ook geen begeleider meenemen, die hen kan helpen om hun stem goed uit te brengen”, zegt Fritsma. Zorgbelang Groningen heeft de problematiek door middel van een brief aangekaart bij de Kiesraad, de provincie en gemeenten. “We krijgen de reactie dat ze het meenemen in de evaluatie, maar vervolgens horen we er niks meer van.”

De licht verstandelijke gehandicapte Maria Dirks zegt dat ze vandaag graag wil stemmen, maar dat ze er moeite mee heeft. “Er staan heel veel namen op het formulier, daardoor weet ik niet hoe het zit. Als er te veel tegelijk komt, dan blokkeert er wat in mijn hoofd. Het zou helpen als er foto’s bij staan, want sommige personen kan ik dan wel herkennen”, zegt ze.

© Nationale Zorggids