Normal_glucose_meters_bloedsuiker_suiker_diabetes_wiki_-c_

De spieren van vrouwen zijn beter in staat het eiwit PTEN te neutraliseren, waardoor insuline bij hen beter werkt dan bij mannen. Dit maakt dat obese vrouwen minder kans hebben op het ontwikkelen van diabetes 2 dan mannen met ernstig overgewicht. Onderzoekers van de McMaster University ontdekten dit, zo meldt nu.nl.

Dat obese mannen vaker diabetes type 2 ontwikkelen dan vrouwen met ernstig overgewicht, was al langer bekend. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de oorzaak van dit verschil mogelijk gelegen is in de activiteit van een eiwit (PTEN) in de spieren. Is dit eiwit actief, dan kan de insuline onvoldoende signalen uitsturen in de spieren, waardoor er minder suiker opgenomen wordt. Deze insulineresistentie in de spieren vergroot de kans op diabetes type 2.

Volgens onderzoekster Constantine Samaan lijken de spieren van vrouwen het eitwit efficiënter te neutraliseren. Hierdoor werkt de insuline beter en wordt de suiker opgenomen in de spieren. Het eiwit verklaart waarom vrouwen relatief minder vatbaar lijken te zijn voor diabetes type 2, onafhankelijk van de hoeveelheid lichaamsvet bij een bepaald gewicht.

© Nationale Zorggids